High Tea - Afternoon Tea

Over ons

Ik ben Lorna en ben geboren en opgegroeid in Schotland.

Mijn Liefde en passie voor koken, bakken en lekker eten heb ik gekregen van mijn lieve oma. Zij heeft jaren samen met mij gebakken en heerlijke gerechten gemaakt.

Toen ik naar Nederland emigreerde kreeg ik regelmatig de vraag of ik Engelse taarten en ovenschotels kon maken voor vriendinnen. Vandaar kwam ik op het idee om een kleinschalig cateringbedrijf te beginnen, gespecialiseerd in traditionele Engelse High Tea’s met een vleugje van de Schotse keuken erbij.

Inmiddels ben ik 5 jaar verder en geniet nog steeds van mijn passie. Ik zie hoe mensen genieten van een high tea of privé catering op locatie wat mij veel voldoening geeft.  Ik bak met veel liefde en plezier en kom graag in contact met de mensen om uitleg te geven.  Veel recepten komen uit de receptenboeken van mijn Oma en veel zijn mijn eigen creaties.  Bent u benieuwd hoe een High Tea van Tea, cakes and Company proeft? Dan kom ik graag bij u langs om dit voor u te verzorgen.

 

Geschiedenis van High Tea

Hertogin Anna van Bedford kreeg in de jaren rond 1840 tegen een uur of vier honger en liet bij haar dagelijkse thee wat hapjes serveren, zodat zij niet hoefde te wachten tot de avondmaaltijd. Er werden verschillende theesoorten en een lichte maaltijd voor haar gemaakt. Dit beviel haar wel en ze ging dit vaker doen. Het idee sloeg aan en steeds meer mensen in Engeland volgden haar idee. Dit is volgens de verhalen de geschiedenis van het ontstaan van de high tea. We hebben het hier echter over de afternoon tea, waarvan de Nederlandse high tea is afgeleid.

 

De geschiedenis van de echte high tea

Edward Antoon Portielje - Afternoon TeaDe geschiedenis van de echte high tea, zoals de Engelsen het kennen is echter anders. De high tea is meer een echte maaltijd en wordt rond 18.00 uur genuttigd. De High Tea ging niet zozeer om thee drinken met een hapje erbij, maar was een avondmaaltijd voor de arbeiders.Vaak bestaat dit uit minder aantrekkelijke hapjes dan die wij bij de high tea eten: witte bonen met tomatensaus, sausages en chips...

Hetgeen hotels en restaurants serveren als High tea is eigenlijk meer gebaseerd op de Afternoon Tea. Wanneer je in Engeland op zoek gaat naar een High Tea kan dat nog wel eens lastig worden. Bekende hotels spreken daar van “Tea” of “cream tea” als ze het hebben over iets dat lijkt op wat wij high tea noemen.

De misvatting dat de high tea een luxe middagritueel is bestaat voornamelijk in Nederland en Duitsland. De geschiedenis van de high tea bestaat dus vooral uit misvattingen... Maar dat is natuurlijk geen reden om er minder van te genieten!

Contact

Tea, Cakes and Company

T: 06 52 39 54 55
E: teacakesandco@gmail.com